Δημότης Online

Παναγιώτης Κρινής
Π.Τσακίρης
Κατάλληλο για όλους
Δευ-Παρ 16:00@TV100

Κάθε μέρα ο Παναγιώτης Κρινής και το επιτελείο των ρεπόρτερ της TV100, επιλέγουν και παρουσιάζουν θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών: φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, πρωτοβουλίες, δράσεις και πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρεια) παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο και πρακτικό, ενώ παράλληλα δίδονται απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει το κοινό σε πραγματικό χρόνο, είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της TV100 (περί τις 40 κλήσεις ανά εκπομπή), ή μέσω της σελίδας της εκπομπής https://www.facebook.com/dimotisonline/. Η απήχηση της εκπομπής προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του facebook: 11.400 τακτικοί «φίλοι» και τουλάχιστον 10.000 διαδικτυακές τηλεθεάσεις (facebook live broadcasts) ανά εκπομπή, με peak τις 60.000 την περίοδο της κρίσης στο μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στον πρώτο χρόνο εμπειρίας έχουν ήδη καταγραφεί συνολικά πάνω από 1.100.000 διαδικτυακές τηλεθεάσεις μέσω facebook από περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου. Δικαίως ο «Δημότης-Online» θεωρείται η κορωνίδα των ενημερωτικών εκπομπών της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης.

Ο «Δημότης-Online» επιτελεί τρεις ακόμα σκοπούς:
1. Υποδέχεται και προβάλει τις παρατηρήσεις και καταγγελίες των πολιτών, ιδίως φωτογραφίες και βίντεο για τα κακώς κείμενα στην πόλη αλλά και για τα θετικά παραδείγματα. Έτσι κάνει πράξη την έννοια της «δημοσιογραφίας των πολιτών» («citizens’ journalism») ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τη νοοτροπία του «ενεργού πολίτη» που ασκεί πίεση προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα της πόλης.
2. Μεσολαβεί σε πολλές περιπτώσεις προς τις αρχές προκειμένου να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που αναδεικνύει. Με τον τρόπο αυτό, δεν περιορίζεται σ’ έναν στείρο «εκ του ασφαλούς» καταγγελτικό δημοσιογραφικό λόγο, αλλά καθίσταται «συνεργάτης» των δημόσιων και δημοτικών αρχών προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.
3. Μέσα από την ενασχόληση με ποικίλα θέματα του δημόσιου βίου, αλλά και λόγω της πολυεπίπεδης επικοινωνίας που αναπτύσσει με κοινό και αρχές, καθίσταται προνομιακός τομέας απασχόλησης των περίπου είκοσι φοιτητών και σπουδαστών δημοσιογραφίας που επιλέγουν κάθε χρόνο τη ΔΕΠΘΕ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας) για την τρίμηνη ή εξάμηνη πρακτική τους άσκηση.

παρουσίαση
Παναγιώτης Κρινής
δημοσιογραφική επιμέλεια
Παναγιώτης Κρινής
οργάνωση παραγωγής
Έλενα Κυριακούδη
μοντάζ
Φρόσω Αστραντίνη
Π.Τσακίρης
Δέσποινα Χαριτοπούλου
Αλεξάνδρα Νικολούδη
ηχοληψία
Γιάννης Βελισσαρίου
Ευθύμης Δινάλης
σκηνοθεσία
Γιώργος Χρόνης