...πέριξ

Βιβή Ανδρίτσου
Ειρήνη Τσαρούχα
Κατάλληλο για όλους
Δευτέρα-Πέμπτη 13:45@TV100

Η εκπομπή “Πέριξ” μεταδίδεται στο χειμερινό πρόγραμμα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2012, θέτοντας στο επίκεντρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με ψυχή της εκπομπής τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Βιβή Ανδρίτσου και πλοηγούς στο τιμόνι της αρχισυνταξίας την Ειρήνη Τσαρούχα και της σκηνοθεσίας τον Νίκο Μεζερίδη, τα “Πέριξ”  όχι μόνον ενημερώνουν για το καθημερινό γίγνεσθαι στην περιφέρεια, αλλά παράλληλα αναδεικνύουν μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και παρουσιάζουν πρόσωπα, δράσεις και πρωτοβουλίες που αξίζουν να προβληθούν. Οι Κώστας Ασλάνογλου (Βέροια), Δημήτρης Μπουλουσάκης (Έδεσσα), Βαγγέλης Ζαμαντζάς (Κατερίνη), Χρήστος Πέτρου (Πολύγυρος), Μαίρη Τσοτσάκη (Κιλκίς) και Γρηγόρης Θωματίκος (Σέρρες), μαζί με τους ρεπόρτερ και τα τηλεοπτικά συνεργεία της TV100, δίνουν καθημερινά με συνέπεια, σοβαρότητα, και εγκυρότητα, τον παλμό της επικαιρότητας, καθιερώνοντας την εκπομπή ως το σημαντικότερο εργαλείο ενημέρωσης για την περιοχή, γεγονός αυτό καταδεικνύεται και από την προθυμία συμμετοχής προσκεκλημένων στο στούντιο σε πείσμα των χιλιομετρικών αποστάσεων και των καιρικών συνθηκών. Ενδεικτική της αξιοπιστίας (και της τηλεθέασης) της εκπομπής είναι η επιλογή αιρετών και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών επιλέγουν τα “Πέριξ” ως βήμα ανακοινώσεων. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι παρουσιάσεις:
• του πλέγματος καινοτόμων δράσεων αξιοποίησης των ΑΠΕ από το δήμαρχο Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη, πριν ακόμη προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις στο δημοτικό του συμβούλιο. (Η εκπομπή προσκλήθηκε και στις Βρυξέλες, στη σχετική παρουσίαση της Νάουσας, ως πόλης-πρότυπο “έξυπνης” ενεργειακής συμπεριφοράς).
• Των τροφίμων «του μέλλοντος» (που θα κυκλοφορήσουν μετά από δύο χρόνια στην αγορά) από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” (https://www.fm100.gr/media/single/trofima-apo-ryzi-perix ).
Τα “Πέριξ” έχουν πλέον αφήσει το ενημερωτικό τους αποτύπωμα, από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα κέντρα προσφύγων αλλά και στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας έως τον πρωτοφανή παγετό και τις χιονοπτώσεις, την περίοδο 2016-2017, όχι απλά στην καταγραφή των προβλημάτων αλλά στην άσκηση πίεσης για την επίλυσή τους. Επίσης, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα ζωής και στα θέματα υγείας τα “Πέριξ” έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μεταφορά της μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο Έδεσσας. Παρόμοια περίπτωση είναι αυτή της κινητοποίησης δεκάδων πολιτών που προσήλθαν να γίνουν δότες μυελού των οστών μετά από την έκκληση που απηύθυναν τα “Πέριξ” προβάλλοντας την ανάγκη δύο καρκινοπαθών ληπτριών μυελού των οστών από Έδεσσα και Γιαννιτσά (https://www.fm100.gr/media/single/minyma-zois-apo-dyo-liptries-myeloy-ton-oston-sta-perix-perix) . Καταγεγραμμένη είναι η προσφορά της εκπομπής και σε θέματα εκπαιδευτικά, όπως η καθοριστική συμβολή της στη διάσωση του μοναδικού στην Ελλάδα Τμήματος εργοθεραπείας και την αποτροπή της μεταφοράς του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική. Παρόμοια περίπτωση, η ανάδειξη των συνθηκών προπόνησης κορυφαίας διεθνώς αθλήτριας από τις Σέρρες που οδήγησε σε αδειοδότηση κατασκευής νέου προπονητικού κέντρου στο Σκούταρι.
Τα «Πέριξ» αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς στην ενημέρωση από όλη την Περιφέρεια σε θέματα υγείας, ποιότητας ζωής, οικονομίας, επιχειρηματικότητας, αυτοδιοίκησης, πρωτογενούς τομέα παραγωγής, έργων υποδομής, εξαγωγών, παιδείας, τουρισμού, νεότητας, πολιτισμού, ο αθλητισμού, μουσεία, φυσικής κληρονομιάς και λαϊκής παράδοσης.

παρουσίαση
Βιβή Ανδρίτσου
Αρχισυνταξία
Ειρήνη Τσαρούχα
δημοσιογραφική επιμέλεια
Βιβή Ανδρίτσου
οργάνωση παραγωγής
Φωτεινή Δημοπούλου
ηχοληψία
Γιάννης Βελισσαρίου
Ευθύμης Δινάλης
μοντάζ
Φρόσω Αστραντίνη
Αλεξάνδρα Νικολούδη
Δέσποινα Χαριτοπούλου
σκηνοθεσία
Νικόλαος Θ. Μεζερίδης