Έμεσσοι Φόροι Επιπτώσεις
Εμπροσθοβαρές, τουλάχιστον στο σκέλος των φορολογικών μέτρων, θα είναι το πακέτο των 5,4 δις ευρώ, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του μνημονίου.
Το πακέτο προβλέπει τσουνάμι φορολογικών επιβαρύνσεων, φέρνοντας έξτρα φόρους, ακόμα και στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από την 1η Ιουλίου ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα ανέλθει στο 24%, ενώ οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα θα ισχύσουν ακόμη και από την 1η Ιουνίου. Το χρονοδιάγραμμα που αποκαλύπτεται από το προσχέδιο του μνημονίου δείχνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν επιβληθεί όλα τα φορολογικά μέτρα της νέας συμφωνίας. Για αφαίμαξη χωρίς προηγούμενο κάνουν λόγο φοροτεχνικοί και επαγγελματίες, οι οποίοι εκτιμούν πως τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και εκτίναξη της φοροδιαφυγής.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Κατσικογιώργος.
Κάμερα: Νίκος Κακολύρης.
Μοντάζ: Πάνος Τσακίρης.
Μιλούν: Γιάννης Τύρης (Πρ. Εν. Φοροτεχνικών-Οικονομολόγων Β.Ε.), Σπύρος Μελίδης (Πρ. Εν. Βενζινοπωλών Θεσ/νίκης "Αγ. Χριστόφορος"), Κώστας Ιακώβου (Πρ. Σωμ. Καπν. και Περιπτ. Μακεδονίας)
