Α. Σκέρτσος: Πρώτα σε μαθητές και καθηγητές τα τεστ αυτοδιάγνωσης
Η διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης του κορονοϊού αρχίζει κατά την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος επαναλειτουργίας των λυκείων όλης της χώρας την επόμενη εβδομάδα, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.
Η επιστροφή των μαθητών των λυκείων σε δια ζώσης εκπαίδευση θα συζητηθεί κατά τις επόμενες ημέρες εκ νέου από την Επιτροπή Ειδικών και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των self test, διευκρίνισε ότι την Τετάρτη θα έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται τα αποτελέσματα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα γίνεται επιβεβαίωση με δωρεάν rapid test, ενώ, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, το παιδί θα πηγαίνει στο σχολείο με βεβαίωση κηδεμόνα, τυπωμένη ή χειρόγραφη.
Σημειώνεται ότι αύριο αρχίζει η παράδοση του 1 εκατ. self test στα φαρμακεία, αρχικώς των αστικών κέντρων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να διατεθούν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.
Η διανομή τους θα αρχίσει από τους μαθητές των λυκείων, ηλικίας 16-18 ετών, και τους καθηγητές.
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, ενώ απάντησε «θα το δούμε» στην ερώτηση αν θα επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να μεταβούν στα χωριά τους.
Εξάλλου, αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε ότι δε θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα για τους επισκέπτες, καθώς όσοι θα έρχονται στην Ελλάδα, θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα διαθέτουν αρνητικό τεστ. Αν βρεθούν θετικοί σε ελέγχους που θα γίνονται σε αεροδρόμια, τότε θα τίθενται σε καραντίνα, όπως ανέφερε.
Για την απόφαση να ανασταλεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, σημείωσε ότι η πανδημία αντιστοιχεί σε «δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση». Εξήγησε δε ότι την προηγούμενη Τετάρτη ανακοινώθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά στο τέλος της εβδομάδας έγιναν γνωστά τα στοιχεία που έδειχναν αλματώδη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις τρεις περιοχές.
Σημείωσε επίσης πως τα στοιχεία είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα και, όπου χρειάζεται να γίνονται παρεμβάσεις, θα γίνονται, «για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα».

