Κινηματογραφική «απόβαση» στην Ελλάδα με νέες διεθνείς παραγωγές

Δεκαπέντε νέες διεθνείς παραγωγές θα γυριστούν κατ΄ ελάχιστον στην Ελλάδα εντός του 2021 και αναμένεται να αφήσουν στη χώρα μας έσοδα τουλάχιστον 90 εκατ. €.
 
Σχετικά στοιχεία παρουσίασε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βένια Βέργου, μιλώντας στην ημερίδα του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διεξήχθη διαδικτυακά, με θέμα «Από την κινηματογραφική παιδεία και εκπαίδευση στην κινηματογραφική παραγωγή».
 
Η κ. Βέργου έκανε λόγο για «ντόμινο θετικών εξελίξεων», επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι «αναμένουμε πάρα πολλές παραγωγές από την άνοιξη ως και το φθινόπωρο του 2021» οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία με πολύ επιτυχημένο τρόπο.
 
«Καταφέραμε με συντονισμένες κινήσεις, μέσα από την παρουσία μας σε διεθνή φόρα, εκθέσεις και σε διεθνείς αγορές στο εξωτερικό -ακόμη και online λόγω της πανδημίας- να δείξουμε στους ξένους ότι είναι εφικτό, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, να ολοκληρώνονται τα γυρίσματα στη χώρα με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην χάσουμε καμία παραγωγή, όταν σταμάτησαν οι κάμερες, αλλά αντίθετα να καταφέρουμε να προσελκύσουμε και μεγάλες παραγωγές που ήταν προγραμματισμένες να κάνουν γυρίσματα σε άλλες χώρες», τόνισε.
 
Μεταξύ άλλων, η κ. Βέργου τόνισε ότι στην εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα θετικό ρόλο διαδραμάτισε και το cash rebate, που προβλέπει την επιστροφή επιλέξιμων δαπανών μιας παραγωγής, σχολιάζοντας πως είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα, από κοινού με τη Μάλτα.
 
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι πρόθεση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι η ενθάρρυνση και ενίσχυση των παραγωγών που προτίθενται να δεχτούν να εκπαιδεύουν αποφοίτους και τελειόφοιτους αναγνωρισμένων κινηματογραφικών σχολών και στο στάδιο της αναζήτησης τοποθεσίας αλλά και στο στάδιο της παραγωγής.
 
Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται υπό πολιορκία ξένων παραγωγών» έκανε ο υπεύθυνος του film office Αθήνας, Στάθης Καλογερόπουλος, τονίζοντας ότι «ήδη το 2021 έχει κλείσει επί της ουσίας και τώρα κλείνει και το 2022».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εμπειρίες του από τα γυρίσματα στην Αθήνα της σειράς «Τεχεράνη». Όπως σημείωσε, επρόκειτο για πρότζεκτ με σπάνια χαρακτηριστικά, καθώς ήταν μικρή παραγωγή, η οποία, μόλις γυρίστηκε, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλης τηλεοπτικής πλατφόρμας και εξαγοράστηκε απ΄ αυτήν. Επρόκειτο ουσιαστικά για την τελευταία παραγωγή που γυρίστηκε στην Αθήνα πριν από το lockdown, ενώ για τη δεύτερη σεζόν της σειράς τα γυρίσματα θα αρχίσουν το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Αυγούστου.
 
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη στο Αυτοτελές Τοπικό Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών παραγωγών (film office) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Λίνα Μυλωνάκη, αναφέρθηκε στον τομέα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες, όχι μόνο του οπτικοακουστικού χώρου αλλά και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους επαγγελματίες, του τουρισμού, του ξενοδοχειακού κλάδου των μεταφορών. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να είναι και εκείνοι σύμμαχοι στην όλη προσπάθεια μαζί με τους κατοίκους της περιοχής.
 
«Διαθέτουμε από τροπικές παραλίες μέχρι χιονισμένα τοπία, εναλλαγή φυσικών σκηνικών, πληθώρα επιλογών, άμεση πρόσβαση σε διαφορετικές τοποθεσίες την ίδια μέρα, διαφορετικά σκηνικά. Στην ουσία η Κεντρική Μακεδονία είναι ένα ανοιχτό σετ διάσπαρτο σε όλη την περιοχή που μας δίνει εναλλακτικές επιλογές για την ίδια κατηγορία τοποθεσιών, είναι ιδανική αρχή για μια καλή ιστορία», υπογράμμισε.
 
Σημείωσε, τέλος, ότι οι παραγωγές δεν είναι τομέας αποκομμένος από την κοινωνία και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να ενισχυθούν ο οπτικός γραμματισμός και η σινεφιλία στο ευρύτερο κοινό.