Σε Αλμπέρτου Ναρ μετονομάζεται η οδός Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου

Σε Αλμπέρτου Ναρ, προς τιμήν του θεσσαλονικιού εβραίου λογοτέχνη, μετονομάζεται η οδός Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου στην περιοχή της πέμπτης δημοτικής κοινότητας.
Το πράσινο φως για τη μετονομασία της οδού άναψε, έπειτα από πολύωρη συζήτηση στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. 
Η απόφαση ελήφθη με ονομαστική ψηφοφορία επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέρ της μετονομασίας τάχθηκαν οι αιρετοί της «Πρωτοβουλίας» όπως και των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Λευκό ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ “παρών” δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας.
 
Ο Τρ. Μηταφίδης 
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος ως μέλος το 2016 της επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης είχε εισηγηθεί τη μετονομασία του συγκεκριμένου δρόμου, που βρίσκεται απέναντι από τη Σχολή Τυφλών.
Ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι το όνομα του Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, τον οποίο χαρακτήρισε “επίορκο”, αποδόθηκε την περίοδο της δικτατορίας. “Δεν μπορεί σε αυτή την πόλη να συμβιώνουν οι θύτες με τα θύματα. Δεν μπορεί να ιδρύουμε μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο για το Ολοκαύτωμα και από την άλλη μεριά να έχουμε στους δρόμους της πόλης ονόματα αυτών που συνεργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταφίδης.
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των ονομάτων που αποδόθηκαν σε δρόμους της πόλης την περίοδο της δικτατορίας, στη βάση της ανάδειξης της ιστορίας.
Ο ίδιος, εξάλλου, υπογράμμισε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μετονομασία του συγκεκριμένου δρόμου είναι πλήρης.
 
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είχε ζητήσει την αναβολή συζήτησης του θέματος, αίτημα ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό. Ο δημοτικός σύμβουλος των “Εντάξει” Εφραίμ Κυριζίδης επεσήμανε ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η πόλη οφείλει να αποδώσει τιμή στον Αλμπέρτο Ναρ, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να λειτουργεί “με διχαστικές τάσεις και επιθυμίες”.
“Σε αυτή τη μαρτυρική πόλη, σε αυτή την πόλη που 50.000 άνθρωποι πήγαν στο Άουσβιτς, δεν μπορούμε να τιμούμε ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς”, τόνισε η επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη” Ρία Καλφακάκου.
“Έχει σημασία ποιους τιμά μια πόλη, μια χώρα, και ποιους αγνοεί”, ανέφερε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Δελής, ενώ την άποψη ότι “η ιστορία δεν είναι άσπρο-μαύρο” διατύπωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη” Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Την οικογένεια του Αθανασίου Χρυσοχόου εκπροσώπησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δικηγόρος Ηρακλής Σπανός, λέγοντας ότι η θέση της οικογένειας είναι ότι ο δήμος πρέπει να τιμήσει τον Αλμπέρτο Ναρ, αποδίδοντας το όνομά του σε κάποιον δρόμο της πόλης, χωρίς ωστόσο να σπιλώνεται το όνομα του Αθανασίου Χρυσοχόου.
 
Το 2016 η πρώτη απόφαση
Την απόφαση για μετονομασία του συγκεκριμένου δρόμου έλαβε τον Αύγουστο του 2016 η επιτροπή που έχει συσταθεί από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης. 
Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς από το συμβούλιο της πέμπτης δημοτικής κοινότητας. Ωστόσο, η επιτροπή για την ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης τον Ιούνιο του 2017 ζήτησε να προσκομιστούν περισσότερα στοιχεία και ιστορικές αναφορές που να συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας μετονομασίας της οδού.
Η πέμπτη δημοτική κοινότητα, όπως εξήγησε η πρόεδρός της Αργυρώ Κουράκη, έπειτα από το συγκεκριμένο αίτημα της αποκεντρωμένης, απευθύνθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το οποίο απέστειλε συμπληρωματικά στοιχεία 32 σελίδων σχετικά με το βιογραφικό του Αθανασίου Χρυσοχόου.
Ακολούθησε νέα απόφαση της πέμπτης κοινότητας τον Ιανουάριο του 2018, η οποία τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε και από την αποκεντρωμένη διοίκηση. 
Στο 32 σελίδων υπόμνημα του ΚΙΘ επισημαίνονται μεταξύ των άλλων ότι ο Χρυσοχόου συνδέθηκε με τον δοσιλογισμό και υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκλημάτων Πολέμου του Μαξ Μέρτεν, που κατηγορήθηκε ως ο κύριος υπεύθυνος για την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.