«Πιθανόν να μην έχουμε 70% ανοσία μετά το καλοκαίρι»

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά «είναι πιθανό να μην έχουμε το ποσοστό του 70% μετά το τέλος του καλοκαιριού» εκτιμά ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής. «Μπορεί να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας που θα αγγίξει το 60%. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσος μεγαλύτερος ο βαθμός της ανοσίας. Ακόμη πάντως και αν έχουμε ανοσία 60%, ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα θα είναι μικρός, αλλά όχι μηδενικός», διευκρίνισε ο ίδιος. μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε, αν έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τότε ο αριθμός των νοσηλειών θα είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Θα έχουμε κάτι ανάλογο με τη γρίπη», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σήμερα, δεν έχουν εμβολιαστεί. Ανέφερε μάλιστα ότι σε περιοχές με υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, το ποσοστό των νοσηλευόμενων που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ανέφερε: «είμαστε πολύ κοντά στο να δοθεί το “πράσινο φως” για τη μουσική στην εστίαση» κατά την επόμενη συνεδρίαση των ειδικών, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται συνεχώς».