Δελτίο Τύπου: O Πρύτανης του ΑΠΘ μιλά στην TV100 για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο

O Πρύτανης του ΑΠΘ μιλά στην TV100 για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο
 
       Ο Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του ΑΠΘ, δήλωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της TV100, στο πλαίσιο ζωντανής συνέντευξης του για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο:
 
    «Δεν ζητήσαμε εμείς [οι πρυτανικές Αρχές] τη συνδρομή της αστυνομίας. Εμείς ενημερώσαμε, ως οφείλαμε, την αστυνομία. Οι όποιες ενέργειες που έγιναν από εκεί και πέρα δεν αφορούν τις πανεπιστημιακές Αρχές. Μία ομάδα “εξοπλισμένων” ανθρώπων πέταξαν έξω τους φύλακες, που τους είχαν ζητήσει να επιτραπεί τουλάχιστον η είσοδος στους εργαζόμενους, διότι είναι το κτίριο διοίκησης όλου του πανεπιστήμιου. Τότε η Εισαγγελία ενημερώθηκε ότι παρεμποδίζονταν οι υπάλληλοι να εργαστούν. Εν συνεχεία διαπιστώσαμε κινήσεις σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος.
    Έκτοτε οι πρυτανικές Αρχές έπαψαν να έχουν οποιαδήποτε επαφή, και στη συνέχεια η Εισαγγελία με την Αστυνομία αποφάσισαν να γίνει αυτή η ενέργεια [της εκκένωσης]. Ως πρυτανικές Αρχές έχουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε τη νομιμότητα.
Σεβόμαστε τη δημοκρατική διαμαρτυρία οιουδήποτε, αλλά δεν ανεχόμαστε τη μειοψηφική δράση που σχετίζεται με ενέργειες που δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία.
    Η βία δεν έχει σχέση με το πανεπιστήμιο. […] Εντός της Πρυτανείας, στον χώρο διοίκησης του πανεπιστημίου, υπήρχαν πολλοί εξωπανεπιστημιακοί. […]
Κανείς δεν λέει ότι οι φωτογραφίες ή τα βίντεο που αναρτήθηκαν είναι αρεστά. Παρά ταύτα, έχουμε εκλεγεί για αν τηρούμε τη νομιμότητα εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος στα πλαίσια μιας ανοιχτής συγκροτημένης δημοκρατικής έκφρασης. Και όχι τη δημοκρατία του όχλου».
 
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τα «Γεγονότα στις Δέκα»: O Πρύτανης του ΑΠΘ μιλά στην TV100 για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο (220221)