ΥΠΟΙΚ: Εντός Ιανουαρίου η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Σχέδιο για εκ νέου παράταση κατά 75 ημέρες στις προθεσμίες πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων και άλλων που έληγαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε ότι η νομοθετική διάταξη θα δίνει 75 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (είτε λειτουργούν μέσω e-shop είτε με click away εφόσον αποφασιστεί να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο εντός του μήνα) όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Ωστόσο, η προϋπόθεση θα είναι να καταγράφεται μείωση τζίρου άνω του 50% για την περίοδο Απριλίου- Δεκεμβρίου 2020, ήτοι θα περιλαμβάνεται και ο τζίρος του τελευταίου μήνα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι για τις επιταγές που έληγαν το Δεκέμβριο, λαμβάνονταν υπόψη η μείωση τζίρου έως και το Νοέμβριο του 2020. Διευκρινίζεται ότι όταν ψηφιστεί η διάταξη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά είτε στο κατάστημα που τους έχει χορηγήσει το μπλοκ επιταγών, ώστε να μην προχωρήσει η πληρωμή της επιταγής ή των επιταγών.
Σχετικά με τη επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός Ιανουάριου να καταβληθεί στους δικαιούχους το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, ενώ, όπως είπε υπάρχει πρόβλεψη για την 6η κατά σειρά, η οποία θα δοθεί εντός Μαρτίου, εφόσον ληφθεί υπόψη η εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.