Στις 30 Οκτωβρίου το επίδομα γέννησης

Στις 30 Οκτωβρίου προβλέπεται να χορηγηθεί το επίδομα γέννησης σε όσους το δικαιούνται και οι αιτήσεις των οποίων έλαβαν την απαιτούμενη έγκριση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
 
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτση, υπέγραψε σχετική απόφαση με την οποία εγκρίνεται δαπάνη, ύψους 14.432.000 €, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ειδικού Φορέα 1033-202 ΑΛΕ 2310506899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ώστε να ανταποκριθεί στη δαπάνη καταβολής του επιδόματος γέννησης.
 
Εξάλλου, σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η δυνατότητα σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν, λόγω και της πανδημίας, να υποβάλλουν την προβλεπόμενη αίτηση εντός 3μήνου από τη γέννηση του παιδιού τους να την υποβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η υποβολή της εν λόγω αίτησης δεν θεωρείται εκπρόθεσμη.  
 
Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έγιναν γονείς εντός του 2020, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου:

  • Στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή
  • Στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού, εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

 
Συνολικά το επίδομα ανέρχεται σε 2.000 € (για δίδυμα 4.000 €) και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 €.  
 
Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί εντός του μήνα γέννησης του παιδιού. Η δεύτερη δόση δίδεται έπειτα από πέντε μήνες από το μήνα γέννησης του παιδιού.