Ν. Δένδιας: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο

Την αποκάλυψη ότι την ώρα της διαπραγμάτευσής του στο Κάιρο -για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με την Αίγυπτο- τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για ενημέρωση, προέβη ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί ο κ. Δένδιας είπε ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που σφραγίστηκε την Πέμπτη, και ανέφερε ως απόδειξη το τηλεφώνημα του Μάικ Πομπέο την ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», είπε αστειευόμενος ο κ. Δένδιας, εξηγώντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Σάμεχ Σούκρι, που ήταν ο οικοδεσπότης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έκρυψε ότι και ο ίδιος εξεπλάγη με την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μαθαίνοντας λίγο πριν αναχωρήσει για το Κάιρο ότι η συμφωνία ήταν ουσιαστικά έτοιμη προς υπογραφή. Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καθώς όπως δήλωσε στον Σκάι ο κ. Δένδιας είχε μιλήσει με τον κ. Σούκρι τέσσερις φορές την Τετάρτη -η τελευταία λίγο μετά τα μεσάνυχτα- ενώ είχε υπάρξει και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ίδια ημέρα η οποία δεν ανακοινώθηκε.
Σειρά πλέον έχει η επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, με τον κ. Δένδια να έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να φέρει στην Ολομέλεια το θέμα το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Δένδιας είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Μάλιστα αποκάλυψε ότι για τη φύση της διαπραγμάτευσης με την Αίγυπτο είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης μαζί τους πριν από δύο εβδομάδες.
Οπως εξήγησε ο κ. Δένδιας επειδή η Αίγυπτος έχει εκλογές η επικύρωσή της από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο θα καθυστερήσει δύο μήνες ενώ το επόμενο βήμα είναι η αποστολή της συμφωνίας στον ΟΗΕ. Μάλιστα ο ΥΠΕΞ απηύθυνε έκκληση προς την αντιπολίτευση για υπεύθυνη στάση.