ΕΝΙΘ: Οι ΜΕΘ δε λειτουργούν χωρίς προσωπικό

Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και οι 930 μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό, επισήμαναν εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, που έγινε σήμερα το πρωί έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.
Η συγκέντρωση διεξήχθη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε για σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
«Η ασθένεια Covid-19 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πλύσιμο χεριών, μάσκες και τήρηση αποστάσεων, εφόσον το σύστημα υγείας είναι σαθρό και ανοχύρωτο», υποστήριξε  η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, σημειώνοντας ότι καταρρέουν κλινικές και τμήματα νοσοκομείων.
Η ΕΝΙΘ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Ταχείες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών ιατρών
  • Ταχεία στελέχωση των νέων ΜΕΘ και δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας, επαρκών για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της Covid-19
  • Διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ για όλους τους εργαζόμενους
  • Επαρκή διάθεση μέσων ατομικής προστασίας  

Επιπλέον, η ΕΝΙΘ ζητά να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού και η αποψίλωση, όπως τονίζει, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ διεκδικεί να λειτουργήσουν και πάλι νοσοκομεία που έκλεισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως το «Λοιμωδών» και το «Παναγία».