Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης, πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» από τη Λ. Μενδώνη στις Σέρρες

Μετά από δεκαέξι χρόνια, οι Σέρρες απέκτησαν ένα σύγχρονο μουσείο εικαστικής τέχνης, χάρη στη σημαντική δωρεά έργων του μεγάλου Έλληνα και διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, που φέρει και το όνομά του.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης, πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» παρουσία και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή, της γενικής γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη, όλων των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Η υπουργός τόνισε ότι το νέο μουσείο «συμπληρώνει την σύγχρονη πολιτιστική φυσιογνωμία όχι μόνο των Σερρών αλλά ολόκληρης της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι «η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου Ξενάκη εκφράζεται εδώ στις Σέρρες με τη δωρεά του ιδίου 171 έργων του». «Ο Ξενάκης», σημείωσε, «ήταν ένας πραγματικός κοσμοπολίτης που αντιλαμβάνονταν τη μεγάλη επίδραση που έχει η τέχνη σε ένα τόπο. Ως καλλιτέχνης, δημιούργησε τη δική του εικαστική γλώσσα παίρνοντας έμπνευση από καθημερινές εικόνες και αντικείμενα».
Υπογράμμισε επίσης ότι το μουσείο αποτελεί ένα τεράστιο δώρο που κληροδοτήθηκε στην πόλη και μπορεί να γίνει από μόνο αυτοπροορισμός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εικαστικό χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον».
 
Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για ένα όνειρο ετών που γίνεται πραγματικότητα, «για ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο που έγινε πράξη χάρη στο πάθος και την αγάπη όλων των εμπλεκομένων μερών». Εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των Σερρών προς την κόρη του μεγάλου εικαστικού, Λουκία Ξενάκη, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση και συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου.
«Το μουσείο αυτό», τόνισε ο δήμαρχος, «θα διαδραματίσει ένα εικαστικό και εκπαιδευτικό ρόλο, ικανό να μυήσει μικρούς και μεγάλους στη σύγχρονη τέχνη μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη. Το νέο μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο πολιτιστικό ρόλο των Σερρών».
Το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη έγινε πραγματικότητα ύστερα από συστηματικές και πολύχρονες προσπάθειες διαχρονικά των δημοτικών αρχών του δήμου Σερρών, της τοπικής κοινωνίας, του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία με το συντονισμό του στενού φίλου του Ξενάκη και καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου, ο οποίος δώρισε 13 έργα του καλλιτέχνη, ενώ στο μουσείο - πινακοθήκη υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός έργων άλλων δωρητών.
Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020.